Hiç düşündünüz mü, uğruna savaşlar verilen iklim değişikliğinin en önemli etmeni olan “Petrol” karada, Antarktika’da, okyanus ve denizlerde toprak altında nasıl zararsız oluyorken toprak üstüne çıktığında küresel bir iklim krizine yol açabiliyor. Toprak altında nasıl zararsız ve hatta faydalı bir Karbon kaynağı olabilmektedir?
Petrolün işlenme sırasında elde edilen küreciklerinden yapılan “Plastik” , çevre kirliliği ve mikroplastiklerden (MPS) oluşması sebebi ile de insan, hayvan, bitki gibi canlıların sağlığını tehdit etmektedir. Temel moleküler yapısı Hidrokarbon yapıda olan bu mikroplastiklerin insan bağırsağında bazı bakterilerce tutulduğu 1 ay önce İspanyada yapılan bir çalışma ile dünyada ilk defa gösterildi (3).Özellikle mikroplastiklerin barsaktaki anaerobik bakterilerce tutunabildiği gösterildi.
Şimdi, filmi biraz daha geriye 2021 in başına saralım, Yıldız Teknik Üniversitesinde tarihin akışını değiştirecek bir buluş keşfettik ve İnsan bağırsağında yaşayan probiyotik olarak da kullanılan Bifidobacterium Longum 35624 (Bifidobacterium Infantis) bakterisinin MPS’nin moleküler yapısını %100 değiştirip (hem de aeorobik ortamda) yani yok edip yerine Karbon yapıda organik, steril bir ürün ortaya çıkarmaktaydı (Şekil-3)(4). Elde edilen bu Bifidobakteriyel Musilaj aynı zamanda tarım, ziraat, balıkçılık gibi çoklu alanlarda kullanılabilme potansiyelini de barındırıyordu.2021 Eylülde kabul edilen çalışmamız 1-2 ay içinde herkesin ulaşabileceği şekilde yayınlanacak.
Çalışmamız ile aslında iyi huylu, kolay elde edilebilir ve çoğaltılabilir olan bağırsak bakterisi Bifidobakterinin toprağa yani doğaya nasıl transfer olabileceğini anlattık. İnsan sağlığı için faydalı olan Bifidobakteri, doğayada iyi gelecek!
Son söz : “Bir ben var bende, benden içeri”
Yazar: Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt
Kaynaklar;
-
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.02885/full https://www.enviro.wiki/index.php?title=Biodegradation_-_Hydrocarbons https://www.nature.com/articles/s41598-021-04489-w https://www.inderscience.com/info/ingeneral/forthcoming.php?jcode=ijgw