ELON MUSK RESMEN DUYURDU !! BEYNİMİZE TAKILACAK ÇİPLERLE ARTIK DAHA GÜNCELİZ !
Bu güne kadar üzerinde çokça durduğumuz bir konu vardı ” Çiplerle kontrol edilmek. ”.Bu korkulu rüyamız gerçek oluyor. Elon Musk ‘ın önderliğinde oluşturulan Neuralink projesi başarıya ulaştığında çiplerle yaşam sürebilmek için sırada bekliyor olacağız. Bu fikir başta korkutucu gelse bile zamanla alışacağız. Ve bu proje bizim içinde bir devrim olacak.Kim bilir belki de sonumuzu bulacağız..
İnsan zekası ile yapay zekayı birleştirme fikri nasıl doğdu ?
Yapay zeka her zaman bilim kurgu filimlerinin ve kitaplarının ana konusu olmuştur. Yapay zekanın bireyselliğe yönelmesi endişe vermiştir.
Buna karşılık yapay zekayı zihnimize endekleyip kontrolü ele alma fikri mantıklı gelmiş ve bunun sonucunda NEURALİNK PROJESİ doğmuştur.
Bu projede insan zekası ile yapay zekayı birleştirip var olan kapasitemizi artırmak amalanmıştır. Elon Musk bu projesini ‘’ Yapay Zeka İle Simbiyotik Yaşam’’ olarak açıklamıştır.
Bu çalışma beyine takılabilecek çipler konusunda ilk mi ?
Yapay zeka ile vücudu entegre etme fikri 2006 yılında geliştirilen ‘’ Brain Gate ‘’ projesi ile başlamıştır. Bu projede Matthew Nagle adlı omurilik felci geçiren bir hastaya takılan düşük hacimde (128 elektrot) veri aktarabilen bir çip hastaya zihin kontrolünü geri vermiştir. Fakat bu projede kullanılan iğneler işlevsel olmadığı için , proje daha çok ilerleyememiştir.
Elon Musk bu fikri nasıl ortaya çıkardı ?
Elon MUSK 2016 yılında‘’ NEUROLİNK’’ adını tescil ettirdi. 2017 ‘de bu olay medyada yankı uyandırdı. Bunun üzerine 16 Temmuz 2019 da Elon Musk ve ‘’ Neurolink ‘’ adında bir makale yayınlandı. Bu makalede akıllı cihazlarla beyin arasında bağlantı kurulabileceği ve süreçler doğru işlendiğinde insanlık için çok büyük bir adım olacağı bildirildi.
Elon Musk ‘’ Biz zaten yarı bir robotuz. Telefon ve bilgisayarımızla o kadar iyi bağlantılıyız ki bir telefonu kaybetmek bir uzvumuzu kaybetmek gibi hissettiriyor.’’ Diyerek bu projenin insanlık için önemli olduğunu vurgulamıştır.Ona göre projenin amacı nöronda var olan bozuklukları anlayarak tedavi etmek , teknolojik bir aletle simbiyotik yaşam kurabilmektir.
NEUROLİNK ‘ i Anlamak ...
Hücrenin keşfi 1665 yılında Robert Hooke ile başlamış , prokaryot ve ökaryot hücrelerin bulunması ile devam etmiştir. 1907 yılında Fransız sinir bilimci Louis Lapicque, iki sinir hücresi arasındaki elektrik akımının nasıl ve ne şartlara bağlı olduğunu ortaya koymak için bir varsayım geliştirmiş, 1948′ te nörolog Mc. Culloch ve matematikçi Walter Pitts nöronların çalışma mekanizmasıyla ilgili bir makale yayınlamışlardır. 1957 de ise John Van Neuman nöronlardaki elektiriksel olayı açıklayarak bilim dünyasına önemli katkılarda bulunmuştur.
Nöron özelleşmiş bir sinir hücresidir. 3 kısımdan oluşur. Hücre gövdesi , dentrit ve akson. İnsan beyninde 100 milyar nöron olduğu düşünülmektedir. Bu nöronların her biri bir kalem pilin onda biri kadar elektiriksel enerji taşımaktadır. Nöronlarımız farklılaşmış hücrelerdir ve hasar aldığında tekrar onarımı yapılamamaktadır. Hasar almış bir beynin işlevini gerçekleştirmesi çok zordur. Bu gibi durumlarda insan hayatını daha yaşanabilir kılmak amacıyla beyinde oluşması istenen sinir bağlantıları mikro eloktrolitler aracılığıyla beyinden alınıp bir teknolojik alete aktarılabilir.
Elon Musk bilim kurgu filimlerine konu olan bu fikir üzerine projesini inşa etmiştir. Ve projenin çıkış noktasındaki ‘’ Neural Lace’’ terimi Ian M. Bank ‘ın ‘’ Kültür’’ adlı bilim kurgu romanında geçmektedir. Aynı şekilde yapay zekanın insana aktarılabilip kontrol edilebilmesi ‘’ Matrix’’ gibi yankı uyandıran filimlere konu olmuştur. Bu fikirler ışığında oluşan ‘’ NEOUROLİNK ’’ kafatası içine yerleşen , insanla simbiyotik bir yaşam kurulmasını sağlayan ince bir ağ sistemi olarak hayatımıza girmiştir.
Neuralink nasıl çalışır ?
Neuralink 5 adımdan oluşur :
1. Konu Belirlenir.
2. Elektrotlar belirlenen dokuya girer.
3. Dokuda oluşan sinyaller okunur ve ayrıştırılır.
4. Sinyal transfer edilir.
5. Akıllı cihazda sinyal yorumlanır.
Bütün bunlar USB –C portu ile gerçekleşir.
Basit gibi görünmesine karşın yapımı ve transferi oldukça zordur. Bu zorluğun esas sebebi kullanılan malzemelerin oldukça ince (insan saçının beşte biri inceliğinde ) ve kırılgan olmasıdır . Bu yüzden beynin içine 96 parça ve 32 elektrotlu bir parçayı yerleştirme işi daha hassas iş yapabilecek olan özel programlanmış robotlarla yapılmaktadır. Bu projede kullanılan malzemeler beyinle sürekli temas halinde olacağı için titanyum kaplamadır.
Bu uygulamada beş sensör kullanılmaktadır. Bu sensörlerden dördü kafatası içine biride kulak arkasına monte edilerek akıllı cihazlara bilgi aktarımı ve uzuv hareketine gerek kalmadan işlev gerçekleştirme olayı gerçekleşmektedir.
Bu projede en korkutucu gelen fikir kafatasının delinmesidir. Bu sebeple projede geliştirilmek istenen alan kafatası içine lazerle sensör aktarımıdır. Her bilimsel çalışmada olduğu gibi bu çalışma ilk basta deney hayvanlarından olan kemirgenler ve ratlar üzerinde denenmiştir. Daha sonra maymun ve insan üzerinde çalışmalar yapılıp sonuçlarının yorumlanması gerekmektedir.
Proje başladığında bitiş tarihi 2020 olarak verilmiş olsa da şu anda maymunlar üzerinde deneyler devam etmekte ve ilgili STK lar tarafından hayvanların durumu takip edilmektedir.
Projenin etik olup olmaması uzun uzun tartışılabilir. Ama burada vurgulanan kısım kendi ellerimizle yarattığımız yapay zekanın bir adım önünde olmamız gerektiğidir. Bizler bu proje ile var olan kapasitemizi artırabilir , sürece müdahele etmenin yıkıcı olduğunu bilerek süreci tıbbi alanda insanların faydasına kullanabiliriz.
BU PROJEYE DAHİL OLMAK ÇOK KOLAY !!
Projede katkı sağlayacak yeni fikirlere ihtiyaç duyulmaktadır. Neoralink projesinin sitesinde verilen bilgiye göre projede çalışmak için ;
– Deneyim sahip olmanıza gerek yoktur. Gerekli bütün teknik bilgiler ekipler tarafından verilecektir.
– Eğer engelli bir bireyseniz çalışmalar için fikir vererek projeye dahil olabilirsiniz.
– Farklı fikirleriniz varsa bu fikirlerle projenin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
– Bilim ve mühendislik okuyorsanız implant alanında yapılacak olan çalışmalara katkı sağlayabilirsiniz.
– Ayrıca Nöroşirurji alanında çalışıyorsanız tebrikler bir adım öndesiniz !!!
İlgilisi için link bırakıyorum ..
Proje hedef kitlesi kimlerden oluşmaktadır ?
Bu projenin hedefinde ilk olarak kuadripeleji hastaları ve parkinson hastaları bulunmaktadır. Kuadripleji hastalarında her iki kol ve bacak hareket gücünü kısmen kaybetmektedir. Bu hastalıklara uygulanan tedavi ile hasta bireyler düşünce gücüyle uzuvlarını hareket ettirebilme yeteneği kazanmışlardır.
Parkinson hastalarında ise beyin sinyal bozulumu ile nöbet geçime gerçekleşir. Bu tedavi Parkinson hastalarına uygulandığında beyin sinyalleri kontrol edilip nöbet geçirmeleri engellenebilecektir.
BÜTÜN BUNLAR GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA ;
Gelişen teknolojiye beynimizle iş birliği yaparak ayak uydurma fikri korkutucu olsa bile gereklidir. Ve evet kesinlikle teknolojik aletler bizim birer uzvumuz olmuştur. Elon Musk her zaman olduğu gibi yine bizim için yakın gelecekte çok sorun oluşturacak bir konuya el atmıştır.Bu konuda çalışmalar etik kurallar çerçevesinde devam etmektedir.
Projenin asrın icadı olup olmadığı konusunda yorum yapmak için henüz çok erkendir. Bunu hep birlikte yaşayıp deneyimleyeceğiz.
Buraya kadar okuduğunuz ve beğendiğiniz için teşekkür ederim 🙂 Yeni yazımda eğlenceli ve güzel haberlerle buluşmak üzere.
BİLİMLE KALIN , GÜNCELLİĞİ YAKALAYIN 🙂
Kaynak
https://neuralink.com/