GeroScience dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, diyetinizdeki protein yüzdesinin uzun ömürlülüğünüzü ve metabolik sağlığınızı etkileyebileceğini göstermiştir.
Sağlıklı diyetler genel olarak sağlığı ve yaşam süresini iyileştirebilir, ancak ideal sağlık sonuçları için en uygun makro besin oranları belirlenmemiştir. Bu soruyu araştırmak için, Japonya’daki araştırmacılar fareleri eşit miktarda kalori içeren ancak farklı miktarlarda protein içeren diyetlerle beslediler. Kalori oranına göre, fare grupları iki ay boyunca %5, %15, %25, %35 ve %45 proteinle beslendi. İki aylık çalışmanın sonunda araştırmacılar, hangi diyetin optimal yaşlanma ve sağlık için en iyi sonuçları verdiğini belirlemek için farelerde çeşitli metabolik sağlık miktarlarını ölçtüler.
Düşük proteinli diyetlerin hafif yağlı karaciğer gelişimine ve lipit seviyelerinde artışa yol açtığını gözlemlediler. Optimal sağlık sonuçlarına %25-35 protein içeren diyetlerle beslenen farelerde ulaşıldı. Bu durum hem genç fareler hem de orta yaşlı fareler için geçerliydi.
Çalışmanın yazarları, elde ettikleri sonuçların insan popülasyonu için de geçerli olabileceğini belirtmişlerdir. Çoğu insan için bu, %25-35’lik bir kalori oranına ulaşmak için günlük protein alımını artırmaları gerektiği anlamına geliyor.
Metabolik sağlığı optimize etmenin yanı sıra, sağlıklı bir diyet kalp sağlığını iyileştirebilir ve bazı kanser risklerini azaltabilir. Kalp ve kanseri önlemek için sağlıklı diyetler tam tahıllar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, baklagiller, deniz ürünleri ve sağlıklı yağlara odaklanmalıdır. Ayrıca, sağlıklı diyetler ilave şeker, alkol, işlenmiş gıdalar ve ilave tuzdan kaçınmalı veya bunları en aza indirmelidir. Akdeniz Diyeti, genel sağlığı ve uzun ömürlülüğü iyileştirdiği sürekli olarak gösterilen bir diyet örneğidir.
Kaynaklar: GeroScience, Science Daily, Cleveland Clinic