Purdue Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, basit bir idrar testi kullanarak Parkinson hastalığının erken belirtilerini test etmek için yeni bir yol geliştirdi. Bu yeni yaklaşım Communications Medicine ‘da yayınlanan yeni bir makalede açıklandı.
Parkinson, hareketleri etkileyen, kontrol edilemeyen hareketlere yol açan ve zamanla kişinin yürüme veya konuşma yeteneğini etkileyebilen dejeneratif bir beyin rahatsızlığıdır. Bu nedenle Parkinson’un erken teşhisi önemlidir. Örneğin, bir kişinin tedaviye verdiği yanıtı iyileştirebilir. Bununla birlikte, erken başlangıçlı Parkinson teşhisi ile ilgili iki temel sorun vardır. Birincisi, bu zaman alıcı bir süreçtir. Hastalar, kişinin hareketlerindeki değişiklikleri tespit etmek için kullanılan çeşitli bilişsel ve hareketle ilgili testlerden geçmek zorundadır. Bu süreç bazı senaryolarda bir yıla kadar uzayabilir. İkinci olarak, klinisyenler hastanın bu testlerdeki puanlarını değerlendirirken biraz subjektif olabilirler. Bu da spesifik bir tanı koymayı daha da zorlaştırabilir. Daha hızlı, daha objektif bir ölçüm yöntemine ihtiyaç olduğu açıktır. Her iki sorunu da çözebilecek basit bir idrar testi ortaya çıktı.
Ekstraselüler Veziküllerin tamamen geri kazanılması ve saflaştırılmasının kısaltması olan EVtrap adı verilen idrar testi, Parkinson hastalığının spesifik biyobelirteçlerini tespit etmek için tasarlanmıştır. EVtrap özellikle Parkinson hastalığıyla bağlantılı olduğuna inanılan LRRK2 (lösin bakımından zengin tekrar kinaz 2) proteinlerini aramaktadır. Belirli biyobelirteçlere odaklanan bir test geliştiren araştırmacılar, hem mevcut testlerden daha objektif hem de daha hızlı bir test tasarladılar. EVtrap, incelenen proteinleri içeren nöral spesifik hücre dışı vezikülleri çekmek ve toplamak için manyetik malzeme kullanır. Bu hücre dışı veziküller, hücreler tarafından vücudun etrafındaki materyalleri taşımak ve iletmek için kullanılır.
Bu yeni yaklaşım, daha önce tespit edilemeyeceği düşünülen biyobelirteçleri bulmayı mümkün kılabilir. Aslında, incelenen hücre dışı veziküller kan-beyin bariyerini geçebildiğinden, idrar testi hızla güçlü bir teşhis aracı haline gelmektedir.
İdrar testi bugüne kadar hem Parkinson hastalarında hem de sağlıklı bireylerde kullanılmış ve umut verici sonuçlar elde edilmiştir.
Kaynaklar: Medgadget; Communications Medicine