Home Yazılar Evcil Hayvan Terapisinin Olumlu “Patili” Etkileri

Evcil Hayvan Terapisinin Olumlu “Patili” Etkileri

yazan KAAN YILANCIOĞLU

Islak burunlar, sallanan kuyruklar ve sarılmalar. Sadece sevimli bir köpeğin fotoğrafını görmek bile sizi mutlu edebilir. Kötü bir günde bile bir köpeği okşamak, köpek severlerin ruh halini iyileştirebilir. Peki ya kanser tedavisi gibi gerçekten stresli bir durumla karşı karşıya olan biri? Bazen hayvan destekli terapi (HDT) olarak adlandırılan evcil hayvan terapisi üzerine yapılan araştırmalar seyrek olabilir. Bununla birlikte, ampirik ve anekdotal veriler, tüylü dostlarımızın, özellikle büyük endişe ve belirsizlikle karşı karşıya olan kırılgan hastalara ekstra bir destek sağladığı fikrinde birleşiyor.

Evcil hayvan terapisinin birçok türü ve boyutu olabilir. HDT, bir hastanın sağlığını iyileştirmek için başta köpekler olmak üzere eğitimli hayvanların kullanıldığı özel egzersizleri içerir. Memorial Sloan Kettering, Moffit Kanser Merkezi, Penn Medicine, Roswell Park Kapsamlı Kanser Merkezi ve UPMC Hillman Kanser Merkezi dahil olmak üzere birçok kanser merkezi bu gibi çalışmalara ev sahipliği yapmaktadır.

Hasta-hayvan teması, kemoterapi veya radyasyon gibi standart tedavilerle aynı zamanda gerçekleşebilir. Araştırmacılar, evcil hayvan sahibi olmanın ve arkadaşlığın yanı sıra hastanelerde ve kliniklerde tüylü dostların ziyaretlerinin avantajlarını araştırmışdır.

Kanser hastaları için evcil hayvan terapisinin faydaları üzerine yapılan araştırmalar sınırlıdır ve mevcut olanlar çoğunlukla hastalığı olan çocuklara odaklanmaktadır. Pediatrik kanser hastalarının hemşireleri ve bakıcıları, köpeklerle ilgilenmenin genç hastaların dikkatini dağıttığını ve onları eğlendirdiğini belirtmiştir. Evcil hayvan terapisi, kanserli çocuklar için ağrı, ıstırap ve korku düzeylerinde azalma, sosyalleşme ve eğlenme düzeylerinde iyileşme ve hastalıklarından uzaklaşmalarını sağlama gibi çeşitli olumlu sonuçlarla ilişkilendirilmiştir.

Bir araştırmaya göre, köpekler tarafından ziyaret edilen radyasyon tedavisi gören yetişkin hastalar daha sağlıklı olduklarını bildirmişlerdir. Başka bir araştırma, evcil hayvan terapisinin kemoterapi alan yetişkin hastalar (yaşları 25-83 arasında değişen) üzerindeki etkisini incelemiştir. Araştırmacılar, kemoterapi sırasında köpeklerin etrafında olmanın hastaların kendilerini daha az üzgün hissetmelerine yardımcı olduğunu ve arteriyel oksijen satürasyonlarını artırdığını gözlemlemiştir. Evcil hayvan terapisinin, baş ve boyun kanseri olan kemoradyasyon hastalarının sosyal ve duygusal refahını artırdığı gösterilmiştir.

Tüylü dostların sık ziyaretleri ruh halini iyileştirse ve bazı insanlar için faydalı olsa da, bu alternatif tedavi şeklinin herkes için geçerli olmayacağını unutmamak çok önemlidir. Bazıları hayvanların yanında kendilerini güvende hissedebilirken, diğerleri hayvanların yanında anksiyete yaşayabilir ve hatta alerjik reaksiyon gösterebilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış bazı kişilerde hayvanlardan bulaşan hastalıklar için ek risk mevcuttur (zoonotik bulaşma olarak bilinir). Doktorlar ve hastalar evcil hayvan terapisinin potansiyel avantajları ve dezavantajları hakkında konuşmalıdır.

Evcil hayvan terapisinin kanser hastalarına yardımcı olabileceğini düşündüren küçük ama umut verici bir literatür vardır, ancak daha titiz çalışmalara ihtiyaç vardır. Evcil hayvan terapisine ilgi duyan ve bir evcil hayvanla etkileşime girebilecek kadar iyi olan hastalar için son derece “patili” sonuçlar olabilir.

Kaynaklar: Crit Rev Hematol OncolRes Braz EnfermJ Pediatr Oncol Nurs (Urbanski), Complement Ther Clin PractJ Pediatr Oncol Nurs (Chabuk), Oncol Nurs ForumAnticancer ResJ Community Support Oncol

You may also like

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/kaanyila/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420