Genetik yapısı değiştirilmiş olan domuzun böreği insan vücuduna uyum sağlayarak çalıştı.
Bilim adamları geçici olarak bir domuzun böbreğini bir insan vücuduna bağladılar ve çalışmaya başlamasını izlediler. Başka bir canlı türünden insana organ nakli konusunda yeni bir gelişmeye imza atmış oldular. Genetiği değiştirilmiş bir domuzda geliştirilen böbreğin insan vücudunda sorunsuz çalışmaya başladığı bildirdiler. Domuzlar, organ kıtlığını gidermek için en son araştırma odağı oldular.
Domuz hücrelerinde insan vücuduna yabancı olan bir şeker, anında organ reddine neden olmaktadır. Bu deneyin böbreği, bu şekeri ortadan kaldırmak ve bir bağışıklık sistemi saldırısını önlemek için tasarlanmış, genetiği değiştirilmiş bir hayvandan geldi.
Cerrahlar, iki gün boyunca gözlemleyebilmeleri için domuz böbreğini ölen bir kişinin vücudunun dışındaki bir çift büyük kan damarına bağladılar. Böbrek yapması olumlu sonuç verdi ve atıkları filtreleyip idrar üretti, reddedilmeyi tetiklemedi.
Hayvandan insana nakil – veya ksenotransplantasyon – rüyası, kan nakli için hayvan kanını kullanma girişimlerinin tökezlediği 17. yüzyıla kadar uzanıyor. 20. yüzyıla gelindiğinde, cerrahlar babunlardan insanlara, özellikle de 21 gün babun kalbi ile yaşayan ölmekte olan Baby Fae’ye organ nakli yapmaya çalışıyorlardı.
Kalıcı bir başarı elde edemeden ve kamuoyunda büyük bir gürültü koparan bilim adamları, türler arasındaki uçurumu kapatmak için genlerini kurcalayarak primatlardan domuzlara dönüştüler.
Domuzların maymunlara ve maymunlara göre avantajları vardır. Yiyecekler için üretilirler, bu nedenle onları organlar için kullanmak daha az etik kaygı uyandırır. Domuzların büyük yavruları, kısa gebelik süreleri ve insanlarla karşılaştırılabilir organları vardır.
Domuz kalp kapakçıkları da insanlarda on yıllardır başarıyla kullanılmaktadır. Kan inceltici heparin domuz bağırsağından elde edilir. Yanıklarda domuz derisi greftleri kullanılırdı. Çinli cerrahlar görüşü geri kazanmak için domuz kornealarını kullandılar.
NYU davasında, araştırmacılar, ailesi deneyi kabul ettikten sonra ölen bir kadının vücudunu solunum cihazına bağladı. Kadın organlarını bağışlamak istemişti, ancak organlar geleneksel bağış için uygun değildi.
Birkaç biyoteknoloji şirketi, insan organı kıtlığını hafifletmeye yardımcı olmak için nakil için uygun domuz organları geliştirmek için çalışıyor. ABD’de 90 binden fazla insan böbrek nakli için sıraya girdi. Her gün 12 kişi beklerken ölüyor.
Avans, domuzu ve kuzenlerini tasarlayan United Therapeutics’in bir yan kuruluşu olan Revivicor için bir kazanç, Iowa’daki bir tesiste sıkı kontrol edilen koşullarda yetiştirilen 100 kişilik bir sürü.
Domuzlar, insan bağışıklık sisteminden ani bir saldırıya neden olan şeker olan alfa-gal üreten bir genden yoksundur.
Aralık ayında, Gıda ve İlaç İdaresi, Revivicor domuzlarındaki gen değişikliğinin insan gıda tüketimi ve ilacı için güvenli olduğunu onayladı.
Ancak FDA, geliştiricilerin domuz organlarının canlı insanlara nakledilebilmesi için daha fazla evrak göndermesi gerektiğini söyledi.
United Therapeutics CEO’su Martine Rothblatt yaptığı açıklamada, “Bu, çok uzak olmayan bir gelecekte her yıl binlerce hayat kurtaracak olan ksenotransplantasyon vaadini gerçekleştirme yolunda önemli bir adımdır” dedi.
Uzmanlar, insan olmayan primatlar üzerinde yapılan testlerin ve geçen ay bir insan vücuduyla yapılan deneyin, önümüzdeki birkaç yıl içinde canlı insanlarda ilk deneysel domuz böbrek veya kalp naklinin önünü açacağını söylüyor.
Domuzları organ bağışçısı olarak yetiştirmek bazı insanlara yanlış geliyor, ancak hayvan refahı ile ilgili endişeler giderilebilirse daha kabul edilebilir hale gelebilir, diyor Hastings Center’da ilk kez etik ve politika önerileri geliştirmeye yardımcı olacak bir araştırma uzmanı olan Karen Maschke. Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından verilen hibe kapsamında klinik deneyler.
“Diğer konu şu olacak: Bunu sadece yapabildiğimiz için mi yapmalıyız?” dedi
Maschke.
KAYNAKLAR:
· https://www.npr.org/sections/science/
· https://www.bbc.com/news/health-58993696
· https://www.bbvaopenmind.com/en/science/bioscience/the-most-innovative-ways-to-use-crispr/