Home Yazılar Tardigrade

Tardigrade

yazan KAAN YILANCIOĞLU

COMMON NAME: Tardigrades

SCIENTIFIC NAME: Tardigrada

DIET: Omnivore

SIZE: 0.5 millimeter

Tardigrad nedir?
Tardigradlar, uzayda bile yaşayabilen ve muhtemelen kıyametten sağ çıkabilecek mikroskobik sekiz bacaklı hayvanlardır.

Bonus: Sevimli minyatür ayılara benziyorlar.

Dünya çapında yaklaşık 1.300 tardigrad türü bulunur. Su kaybını önlemek için vücutlarının etrafında ince bir su tabakasına ihtiyaç duydukları için sucul olarak kabul edilen bu canlılar, derin denizlerden kum tepelerine kadar her türlü ortamda gözlemlenmiştir. Tatlı su yosunları ve likenleri tercih ettikleri yaşam alanlarıdır, bu nedenle lakapları yosun domuz yavrusudur.

Yumuşacık görünmelerine rağmen tardigradlar, çekirgelerin, peygamberdevelerinin ve akraba oldukları diğer böceklerin dış iskeletlerine benzer şekilde sert bir kütikülle kaplıdır. Bu böcekler gibi, tardigradlar da büyümek için kütiküllerini dökmek zorundadır. Her ayaklarında bitki maddelerine tutunmalarına yardımcı olan dört ila altı pençe ve bitkilerden ve mikroorganizmalardan besin emmelerini sağlayan bucco pharyngeal aparat adı verilen özel bir ağız kısmı vardır.

Küçük ve sağlam
Tardigradlar, ekstremofiller olarak bilinen seçkin bir hayvan kategorisine veya diğerlerinin çoğunun yapamayacağı ortamlarda hayatta kalabilen yaratıklara aittir. Örneğin, tardigradlar yiyecek ya da su olmadan 30 yıla kadar yaşayabilirler. Ayrıca mutlak sıfır kadar soğuk veya kaynama noktasının üzerindeki sıcaklıklarda, okyanusun en derin çukurlarının altı katı basınçta ve uzay boşluğunda yaşayabilirler.

Dirençleri kısmen vücutlarında bulunan ve DNA’larını toprak, su ve bitki örtüsünde bulunan iyonlaştırıcı radyasyon gibi şeylerden zarar görmekten koruyan Dsup (“hasar baskılayıcı “nın kısaltması) adlı benzersiz bir proteinden kaynaklanmaktadır.

Bir başka şaşırtıcı hayatta kalma numarası da kuru bir ortamın tetiklediği bir hareketsizlik durumu olan kriptobiyozdur. Mikro-hayvanlar vücutlarındaki tüm suyu sıkar, başlarını ve uzuvlarını geri çeker, küçük bir top haline gelir ve uykuya dalarlar. Koşullar düzeldiğinde kendilerini açarlar ve işlerine devam ederler.

Çiftleşme ve üreme
Doğal olarak, tardigradların da alışılmadık çiftleşme alışkanlıkları vardır. Türlere bağlı olarak, hayvanlar eşeysiz ya da eşeyli olarak üreyebilir. Bazı türlerde erkekler, bir saat süren çiftleşme sürecinde, deri değiştiren ve yumurta taşıyan bir dişinin kutikulasının içine sperm bırakır. Bazı dişiler kutikulalarını döker ve daha sonra erkekler tarafından döllenmek üzere yumurtalarını içine bırakır.

Yumurtaların çatlaması yaklaşık 40 gün sürer ya da kurumuş durumdaysa 90 güne kadar uzayabilir.

You may also like

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/kaanyila/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420