Dünyanın dört bir yanındaki insanlar kanserden giderek daha büyük ölçüde etkilenmeye devam ediyor. Örneğin, 2020 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 1,8 milyon yetişkin kanser vakasının teşhis edileceği tahmin edilmektedir. Her geçen gün yeni kanser tedavileri geliştirilse de, tedavisi son derece zor olan bir kanser türü vardır: başlangıç bölgesinden yayılan bir kanseri ifade eden metastatik kanser. Bazı tahminlere göre kansere bağlı ölümlerin büyük bir kısmı metastatik hastalığa atfedilebilir.
Avustralya’daki Sydney Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, basit bir kan örneğindeki kanser hücrelerini tespit edebilen bir alet kullanarak kanseri tanımlamak için yeni bir yöntem geliştirdiler. Bu yenilikçi strateji, invaziv biyopsi prosedürlerine olan ihtiyacı azaltacak, araştırmacıların bir kişinin sahip olduğu kesin kanser türünü daha iyi anlamasını ve saptamasını sağlayacak ve daha özel tedavilerin geliştirilmesini mümkün kılacak. Yakın tarihli bir yayında, araştırmacılar yepyeni ekipmanları hakkında ayrıntılı bilgi verdiler.
Statik Damlacık Mikroakışkan Cihazı, kan dolaşımında kanser hücrelerinin varlığını tespit edebilen yeni bir yöntemdir; bu da genellikle bir tümörün metastaz yaptığının ve yayılmaya başladığının bir göstergesidir. Cihaz, bir numunedeki kanser hücrelerini sağlıklı kan hücrelerinden ayırt etmeye yardımcı olmak için, kanser hücrelerine özgü oldukça özel bir metabolik belirteç arar. Bu belirti, kanser hücrelerindeki glikoz metabolizmasının tipik bir sonucu olan laktat artışıdır.
“Samanlıkta iğne aramak” deyiminin tek bir kan örneğinde bulunabilmesi, cihazın daha da şaşırtıcı olan yüksek derecede granüler çalışma özelliği sayesinde mümkün olmaktadır.
Kanser hücreleri toplanıp tanımlandığında, araştırmacılar bu hücreleri inceleyerek genetik yapı da dahil olmak üzere belirli bir kanser hakkında pek çok şey öğrenebilir ve böylece kanserin türünü tam olarak belirleyip en iyi tedaviyi belirleyebilirler.
Yeni teknoloji, kanser teşhisi için mevcut biyopsi yöntemlerinden çok daha az maliyetli, çok daha az zaman alıyor ve uzman kullanıcılara ihtiyaç duymuyor.
Kaynaklar: Kanser; Biyosensörler ve Biyoelektronik; Eurekalert!