Home Yazılar Büyük “Gezegen Katili” Asteroid Güneşin Parıltısında Saklanırken Bulundu…

Büyük “Gezegen Katili” Asteroid Güneşin Parıltısında Saklanırken Bulundu…

yazan KAAN YILANCIOĞLU

“Gezegen Katili” Asteroid

The Astrophysical Journal ‘da yayınlanan bir çalışmada , Carnegie Bilim Enstitüsü tarafından yönetilen uluslararası bir araştırma ekibi, Dünya ile Venüs arasında yörüngede dönen ve Güneş’in parıltısında saklanan Dünya’ya yakın asteroit (NEA) tanımladı. Neredeyse on yıl içinde Dünya için potansiyel olarak tehlikeli en büyük asteroit bu olacak. Gökbilimciler Güneş’in parlaması sebebiyle Dünya’nın yörüngesinin içindeki NEA ‘ların gözlemlenmesinin zor olduğunu söylüyor. Bu kamaşma yüzünden gökbilimciler, gözlemlerini alacakaranlık saatlerinde yapmak zorunda kalıyorlar.

https://youtube.com/watch?v=PsUZiTnlJsQ%3Frel%3D0

Carnegie Bilim Enstitüsü’nden bir gökbilimci ve çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Scott S. Sheppard, “Alacakaranlık araştırmamız, asteroitler için Dünya ve Venüs’ün yörüngeleri içindeki alanı araştırıyor” dedi. “Şimdiye kadar, yaklaşık 1 kilometre çapında, gezegen katilleri dediğimiz bir boyutta, Dünya’ya yakın iki büyük asteroit bulduk.”

Dr. Sheppard, “Muhtemelen benzer boyutlarda yalnızca birkaç NEA kalmıştır” dedi. “Güneşin parıltısının yakınında gözlemlemenin zorluğu nedeniyle bugüne kadar yörüngeleri tamamen Dünya’nın yörüngesinde olan yaklaşık 25 asteroit keşfedildi.”

Gökbilimciler, potansiyel “gezegen katillerini” tanımlamanın yanı sıra, Güneş ile asteroit kuşağı arasındaki her şeyi kapsayan iç güneş sistemini daha iyi anlamaya yardımcı olmak için de NEA ‘ları gözlemlemekteler.

Çalışma için gökbilimciler, Şili’deki Cerro Tololo Amerika Kıtası Gözlemevi’ndeki Victor M. Blanco 4 metrelik Teleskopu üzerine monte edilen Karanlık Enerji Kamerasını (DECam) kullandılar.

Dr. Sheppard, “DECam araştırmamız, Dünya’nın yörüngesindeki ve Venüs’ün yörüngesine yakın nesneler için şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en hassas aramalardan biridir” dedi. “Bu, iç Güneş Sisteminde ne tür nesnelerin gizlendiğini anlamak için eşsiz bir şans.”

Kaynaklar: Astrofizik Dergisi

You may also like

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/kaanyila/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420