Home Genel Beyin Mantarı Enfeksiyonları Alzheimer Hastalığına Neden Oluyor!

Beyin Mantarı Enfeksiyonları Alzheimer Hastalığına Neden Oluyor!

yazan KAAN YILANCIOĞLU

Mantar enfeksiyonları herkesi etkileyebilir, ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler en yüksek risk altındadır. ABD Gıda ve İlaç Dairesi, invazif mantar enfeksiyonlarının tedavisini “karşılanmamış bir ihtiyaç” olarak değerlendirmektedir. Sadece bir avuç etkili antifungal ilaç bulunmaktadır. Mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için yeni ilaçların geliştirilmesi özellikle zor olabilir çünkü mantarlar genel olarak insanlarla aynı tür hücrelerden – ökaryotik hücrelerden – oluşur.

İklim değişikliği dünyayı etkilemeye devam ettikçe mantar enfeksiyonları tehdidinin daha da kötüleşmesi beklenirken, bu organizmalar halihazırda insanlar için birçok soruna neden olabilir. Bazı araştırmalar bu enfeksiyonların kronik nörodejenerasyonla ilişkili olabileceğini öne sürmüştür. Şimdi, yeni bir çalışma mantarların nörodejenerasyona nasıl neden olabileceğini araştırdı. Bulgular Cell Reports’ta yayımlandı.
Bu çalışmada araştırmacılar, Candida albicans mantarının beyne girebildiğini ve bunun da beyin hücrelerinde iki savunma mekanizmasını tetiklediğini göstermek için bir hayvan modeli kullandılar. Enfeksiyonun beyinde biriken ve Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliklerinden biri olarak kabul edilen amiloid betaya benzeyen petidlerin üretimine yol açtığı görüldü.

Baylor College of Medicine’da patoloji, immünoloji ve tıp profesörü olan Dr. David Corry’nin laboratuvarındaki bilim insanları yıllarca mantarları inceledi. Bu ekibin daha önceki çalışmaları Candida’nın beyne girerek Alzheimer hastalığına benzer durumlar yaratabileceğini göstermişti.

Bu çalışmada, Candida’nın salgılanan aspartik proteazlar (Saps) olarak bilinen ve kan beyin bariyerini yıkarak mantarın içeri girmesine ve hasara neden olmasına izin veren enzimler salgıladığını buldular.

Bir fare modelinde, Candida enfeksiyonları yaklaşık on gün içinde beyinden etkili bir şekilde elimine edilebildi. Bu çalışma, beyindeki mikroglia adı verilen bağışıklık hücrelerinin bu süreç için çok önemli olduğunu gösterdi.

Corry laboratuvarında doktora sonrası bilim insanı olan ilk çalışma yazarı Dr. Yifan Wu, araştırmacıların ayrıca kan beyin bariyerini açan mantar Sab’larının amiloid öncü proteinini amiloid betaya benzeyen peptitlere dönüştürdüğünü keşfettiklerini belirtti. Wu, “Bu peptitler, Toll benzeri reseptör 4 adı verilen bir hücre yüzeyi reseptörü aracılığıyla mikroglial beyin hücrelerini aktive eder, bu da beyindeki mantar yükünü düşük tutar, ancak enfeksiyonu temizlemez” diye ekledi.

Candida tarafından üretilen candidalysin adlı anter proteini, mikroglia’ya bağlanmak için başka bir reseptör kullanabilir. Wu, Candida’nın beyinden uzaklaştırılması için gerekli olan bu bağlantıyla mikroglia’nın aktive olduğunu açıkladı. Bu süreç olmadan, mantar enfeksiyonları beyinden etkili bir şekilde ortadan kaldırılamaz.

Corry, “Bu çalışma potansiyel olarak Alzheimer hastalığının gelişimine ilişkin bulmacanın önemli bir yeni parçasına katkıda bulunuyor” dedi. “Bu durum için mevcut açıklama, çoğunlukla beyinde nörodejenerasyona yol açan toksik [amiloid beta] benzeri peptitlerin birikmesinin bir sonucu olduğudur. Baskın düşünce, bu peptitlerin endojen olarak üretildiğidir; kendi beyin proteazlarımız, toksik [amiloid-beta] peptitleri üreten amiloid öncü proteinlerini parçalamaktadır.”
Bu çalışma Candida’nın da amiloid beta benzeri peptidler üretebildiğini göstermiştir. Bu, daha önce Alzheimer hastalarının beyinlerinde tespit edilmiş olan yaygın bir mantardır.

Corry, “Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve diğerleri dahil olmak üzere Candida ile ilişkili birçok nörodejeneratif durumu karakterize eden beyin [amiloid-beta] peptid agregatlarının hem beyin hem de C. albicans tarafından içsel olarak üretilebileceğini öneriyoruz” dedi.

Bu bulguları anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacak olsa da, en yaygın demans türü olan Alzheimer hastalığının ve potansiyel olarak diğer nörodejeneratif durumların araştırılması ve tedavisi için yeni bir yol açmaktadır.

You may also like

3 comments

Gurcan Gursoy 6 Haziran 2024 - 02:39

Sayin Kaan bey
Burasi yeri degil fakat sormak istedigim beni ve cocuklarimi cok etkileyen yasam kalitemizi dusuren Allergies sorunumuza DNI cozumu olabilirmi ?
Gun boyu Siddetli hapsirma, burun akmasi, goz kizarma ve sulanmasi . Havanin nemli yagisli ruzgarli oldugu zamanlarin beni cocuklarimi asiri etkilemesi ( cocuklar genc oldugundan suan daha az etkileniyorlar)
Bu allerjiyi nerden aldim. Benim dusuncem anne baba ve abimde bu alerji sorunu hic yoktu.
Gelisme caginda okurken ergin izciydim (1974) somortre tatilinde kis kampina istanbul tuzla deniz kiyisinda 10 gun kamp kurduk hava 10 gun yagisli ve iliklerimize kadar hissedilecek sogukdu. 10 gun gece gunduz tir tir titreyerek kampi sonlandirdik. ikinci sezon bu sefer subat ayi 10 gunluk yeni kamp belgrat ormanlari istanbul , yine cok soguk ve yagisli kamp atesi isinma derken bu kamp ta bitti ve bende bu allerji basladi onceleri sabahlari hapsirma burun akmasi ogleye dogru bicakgibi kesilmesi derken yillar gecti siddetlenerek devam etti, ne kadar dr lara gitsemde gecici olmadi, evlendim oglum ve kizimda ayni allerji sorunu var , bir sekilde benden onlarada gectigini dusundugum bu alllerji sorunu yeni cikan haplar bile kesmiyor bu konuda cozum odakli DNI arastirmalari varmi ?
Sizden ricam bilginiz dahilinde yanit vermeniz.
Saygilarimla iyi calismalar dilegiyle
Gurcan Gursoy

Reply
Gurcan Gursoy 6 Haziran 2024 - 02:43

Tesekkurler

Reply
Deri Kanseri Risk Anketi – KAAN YILANCIOĞLU 19 Temmuz 2024 - 19:22

[…] Beyin Mantarı Enfeksiyonları Alzheimer Hastalığına Neden Oluyor! […]

Reply

Leave a Comment