Hepiniz fark etmişsinizdir, bazen gözünüzü ovuşturduğunuzda ya da açık mavi renkte bir fona baktığınızda, gözünüzün önünde ufak şekiller belirir ve hatta bunları takip bile edebilirsiniz. Kimi zaman takip etmeye çalıştığınızda veya doğrudan bu şekillere odaklanmaya çalıştığınızda aynı hızla kaçarlar. Fakat gözünüzü geri çevirdiğiniz anda, yeniden görüş alanınıza girerler. İşte bunlar, “yüzer noktalar” (floater) olarak bilinen yapılardır. Daha teknik olarak, “vitröz parçacıklar” olarak isimlendirilebilirler. Daha da teknik isimleriyse, muscae volitantes olarak bilinir. Bu, Latincede “uçan sinekler” anlamına gelir.
Basit bir şekilde, gözümüzün yapısından , ışığın yolu üzerinde olmasından dolayı görünen cisimciklerdir. Gözün vitröz sıvısı içerisinde bulunan proteinlerin yansımalarıdır. Genellikle çocuklar bunları göremezler; ancak yaş ilerledikçe bunların sayısı artar, vitröz sıvı opaklaşmaya ve bozulmaya başlar. Çünkü vitre doğuştan tamamen saydamken, yaşlanmayla birlikte giderek kusurlar (aynı zamanda retinal bozukluk ve retina yırtılması, hasar alması gibi sebeplerinden ötürü de) ortaya çıkabilir. Çoğu insanın gözünde bulunan, en yaygın yüzen nokta türü, vitredeki dejeneratif değişiklikler sonucu oluşur.
Normal şekilde etraftan gelen ışık, vitröz sıvı içerisindeki bu yapılara çarparak retina üzerinde gölgeler oluşmasına neden olur. Gördüğümüz de bunlardır.
Bu yapılar, katılaşmış ve bozulmuş vitröz sıvının parçalarıdır. Bu yapıların çoğunun %99’u sıvı, %1’i katı parçacıklardır. Genelde katı parçanın yapısı kolajen ve hiyalüronik asittir. Vitröz arkası ve retinal bozulmalar, hiyaloit damarın bozulması, bazı ilaçların yan etkileri, retina yırtılmaları, vb. sebeplerle oluşurlar.
Normalde göz sıvısı içerisinde yavaş yavaş sürüklenirler, ancak gözünüzü hızla çevirecek olursanız, bu cisimler de bu hareketi takip edecektirler. Bu cisimlere bireyin doğrudan bakmasının bir yolu yoktur, çünkü bunlar gözün “üzerinde” bulunmaktadırlar ve gözünüzü çevirdikçe onlar da hareket edecektir.
Bazı insanlar için rahatsız edici olabilen uçuşan cisimlerin algılanması miyodizopsi olarak adlandırılır. Ciddi vakalar dışında, sıklıkla tedavi edilmez. Günümüzde vitrektomi (cerrahi müdahale), lazer, ve ilaç tedavisi gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.Vitröz ipliksi parçacıklar piyasaya çıktığı günden itibaren her geçen ay artmaya başlar. Bunun yok edici çözümü göz damlası veya göz vitaminleri hiç bir işe yaramaz ancak parçalayarak daha da çok lifleri yoğunlaştırır. Hemen bir özel göz hastanesine başvurulması gerekir. Bunun sonucunda 15 dakikalık lazer seansıyla eskisinden daha da çok azaltılabilir. Böylelikle hastanın görüş konforu düzelmiş olur. Eğer tadavi yapılmazsa % 50 lik bir oranla kolejenler daha da sıklaşır.Retina duvarının önünde yüzen bu parçacıklar göze faklı hasarlar oluşturabilir. Göz zamanla görüş yetisini kaybedip eskiyi aratır olur bu nedenle tedavi edilirse erken önlem alınmış olur.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eye-floaters/symptoms-causes/syc-20372346
https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/floaters
https://www.webmd.com/eye-health/benign-eye-floaters