Süper kahraman güçleri gerçek hayata olabilir mi?
İleri Fonksiyonel Malzemeler’de yayımlanan son bir çalışma, Tufts Üniversitesi’nden Silklab ekibinin çizgi romanlarda ve filmlerde Örümcek Adam’ın kullandığına benzer ağ fırlatan lifler geliştirmesiyle bu soruyu ele almayı umuyor. Bu çalışma, bilim insanlarına ve mühendislerine, hem doğadan hem de çizgi roman süper kahramanlarından ilham alarak zor ulaşılan yerlerde nesneleri kavramak için yeni yöntemler geliştirme potansiyeli sunuyor.
Çalışmanın baş yazarı ve Tufts Üniversitesi’nde araştırmacı profesör olan Dr. Marco Lo Presti, “Doğaya bakarsanız, örümceklerin ağlarını fırlatamadığını göreceksiniz. Genellikle ipeği salgı bezlerinden çıkarırlar, bir yüzeye fiziksel olarak temas ederler ve ağlarını örmek için iplikleri çekerler. Biz bir cihazdan bir lifi fırlatmanın, ardından belli bir mesafede bir nesneye yapışıp onu almanın bir yolunu arıyoruz. Bu çalışmayı biyolojik olarak ilham alınmış bir malzeme çalışması olarak sunmak yerine, gerçekten süper kahramanlardan ilham alınmış bir malzeme çalışması olarak sunuyoruz” dedi.
Araştırmada, araştırmacılar ipek böceği kozasından lifler geliştirdiler ve bu liflerin bir iğneden dışarı atılabileceğini, ayrıca hava ile temas ettiğinde sertleştiğini keşfettiler. Liflerin yapışkanlık, esneklik ve sertlik özelliklerini geliştirme sürecinde, Dr. Lo Presti’nin belirttiği gibi, cam eşyaları asetonla temizlerken çözümü tesadüfen buldular.
Tufts Üniversitesi Silklab direktörü ve çalışmanın ortak yazarı Dr. Fiorenzo Omenetto, “Bilim insanları ve mühendisler olarak, hayal ile uygulama arasındaki sınırda geziniriz. Tüm büyünün olduğu yer burası,” dedi. “Doğadan ilham alabiliriz. Çizgi romanlardan ve bilim kurgudan ilham alabiliriz. Bu durumda, ipek malzememizi doğanın orijinal olarak tasarladığı ve çizgi roman yazarlarının hayal ettiği şekilde davranması için tersine mühendislik yapmak istedik.”
Kaynaklar: Advanced Functional Materials, EurekAlert!